صادرات پلی اتیلن واکس درجه یک به کشور های همسایه
آنچه در این مقاله می خوانید...
خصوصیات پلی اتیلن واکس درجه یک صادراتیآیا ایران در صادرات پلی اتیلن واکس سهیم است؟کشور های مصرف کننده پلی اتیلن واکسصادرات پلی اتیلن واکس به کشور ترکیهعبارت صادرات پلی اتیلن واکس درجه یک به کشورهای همسایه بررسی دو موضوع را طلب می کند. اول اینکه پلی اتیلن واکس خوب و صادراتی چه خصوصیاتی باید داشته باشد تا با محصولات مشابه در بازار بین المللی رقابت کند و دوم اینکه کدام کشورها ظرفیت صادرات از ایران را دارند و انجام معاملات و تجارت با کدام کشورها به سهولت انجام می شود. کشور ایران از بزرگترین کشورهای تولید کننده مواد پتروشیمی و پلی اتیلن است و پلی اتیلن واکس ایران علاوه بر داخل در بازارهای جهانی نیز عرضه می شود. علاوه از همسایگان نزدیک مثل ترکمنستان، ترکیه، پاکستان، عراق و ازبکستان، کشورهای شرق آسیا مثل چین و هند و بسیاری از کشورهای اروپایی و ایالات متحده بازار عرضه ی محصول ایرانی هستند.
بیشترین ظرفیت صادرات از ایران را کشورهای چین، هند و ترکیه دارا هستند و بیشترین تقاضا را کشور چین دارد. پلی اتیلن وکس بر اساس فرآیند طی شده در تولید آن ویژگی های مختلفی به لحاظ دانسیته، نقطه ی ذوب و نقطه ی نرم شدن و ویسکوزیته و غیره پیدا می کند و در صنایع مختلف مثل لاستیک، پلاستیک، رنگ، چرم، چوب، خودرو و غیره به عنوان روان کننده، براق کننده، چسب و حفاظ عمل می کند. این محصول در بسته بندیهای مختلف به صورت کیلویی غالبا 25 کیلویی عرضه می شود. پلی اتیلن واکس صادراتی باید علاوه بر مرغوبیت کالا، بسته بندی مناسب و بازار پسندی داشته باشد.
خصوصیات پلی اتیلن واکس درجه یک صادراتی
پلی اتیلن واکس یک محصول پتروشیمی است و در فرآیند تولید اتیلن بدست می آید و منبع اصلی تولید آن نفت است . این ماده بی رنگ و شفاف و به شکل کریستال جامد است. این ماده در برابر مواد شیمیایی و تنش های شکننده ی محیط مقاوم است. تغییرات دما باعث تغییر شکل ظاهری آنها می شود و با افزایش دما انعطاف پذیری آنها بیشتر می شود فرآیندهای شیمیایی مختلفی برای تولید این ماده وجود دارد و بسته به روش تولید در صنایع مختلف مثل رنگ، پلیمر، روکش، تولید لوله، بسته بندی مواد، محصولات غذایی و لوازم آرایشی بهداشتی، پلاستیک و شمع کاربرد دارد.این محصول با توجه به نوع کاربرد با ویژگی هایی مثل دانسیته، شاخص نفوذ، نقطه ی نرم شدن به درجه سلسیوس، ویسکوزیته در دماهای مختلف، شاخص ذوب در دماها و وزنهای مختلف به گرم بر دقیقه ارزیابی می شوند.
آیا ایران در صادرات پلی اتیلن واکس سهیم است؟
ایران از بزگترین کشورهای صادر کننده ی پلی اتیلن و سایر محصولات پتروشیمی است. توان صادراتی ایران جهت تجارت پلی انیلن واکس با کشورهای چین، هند، ترکیه و تایلند بیشتر از سایر کشورها از جمله تایوان، ویتنام، روسیه، ایتالیا و تایوان است. است. بیشترین میزان تقاضای پلی اتیلن واکس ایران ابتدا از کشور چین و بعد ترکیه است. سهولت معامله با کشورهای مصر، ژاپن، برزیل، ایالات متحده، مالزی، لهستان، اندونزی و آلمان کمتر و با کشورهای عراق، ترکمنستان و ازبکستان بیشتر است. چین بیشترین تفاوت را به لحاظ ظرفیت صادرات و صادرات واقعی از ایران دارد.
چین اولین کشوری است که باید عرضه کنندگان عمده ی این محصول و صادر کنندگان مد نظر قرار دهند. بعد از چین ترکیه کشوری است که به دلیل وفور صنایع مصرف کننده و نیز به دلیل همجواری و سهولت حمل و نقل و نیز سهولت معامله به دلیل مسایل سیاسی که در گزینه ی بعدی صادرکنندگان قرار دارد. هر چند مواردی مانند واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی، قیمت نفت، عوارض و مالیاتها، تغییر ارزش ارز بین المللی و غیره میزان صادرات را تحت تاثیر قرار می دهد ولی در کل ایران از بزرگترین کشورهای تولید کننده ی فرآورده های نفتی در جهان و بزرگترین صادر کنندگان آن است.
کشور های مصرف کننده پلی اتیلن واکس
کشور ترکیه بین سالهای 2018-2014 و نیز در سال 2018-2017 بالاترین نرخ رشد واردات پلی اتیلن واکس را در بین کشورهایی مثل ویتنام، اسپانیا، چین، ایلات متحده آمریکا، ایتالیا و لهستان داشته است. ویتنام بعد از ترکیه در مرتبه ی دوم به لحاظ نرخ رشد 5 ساله و یک ساله قرار گرفته است ولی میزان واردات آن در این مدت حدود یک دوم میزان واردات کشور ترکیه است. ایالات متحده علی رغم نرخ رشد منفی 5 ساله، در مدت یکسال به نرخ رشد 30 درصد رسیده است و میزان واردات آن کمتر از کشور ترکیه و در حدود دو سوم آن است. انگلستان با نرخ رشد 40 درصد یکساله علی رغم رشد حدود 5 درصد پنجساله همتراز کشور ویتنام به لحاظ نرخ رشد یکساله است و میزان واردات آن در حدود میزان واردات کشور ویتنام است.
کشورهای چین و فرانسه با وجود اینکه میزان واردات برابر کشور ترکیه داشته اند و نرخ رشد واردات پنج ساله آنها نزدیک صفر و نرخ رشد یکساله ی آنها کمتر از 10 درصد است. بالاترین میزان واردات مربوط به کشورهای ترکیه، چین و فرانسه است.ایالات متحده و ویتنام در مرتبه ی بعدی قرار دارند. انگلستان، اسپانیا و آلمان در جایگاه بعدی به لحاظ میزان واردات قرار دارند. ایتالیا، اندونزی، برزیل، تایلند، سنگاپور، استرالیا، مالزی، بلژیک، نیوزلند و لهستان از جمله کشورهای وارد کننده به میزان پایین تر می باشند. سنگاپور علی رغم میزان واردات پایین نرخ رشد 40 درصدی را در طول یکسال داشته است.
صادرات پلی اتیلن واکس به کشور ترکیه
ترکیه بعد از هند بزرگترین بازار مصرف برای پلی اتیلن وکس ایران است. عواملی مثل مسائل اقتصادی کشور وارد کننده و میزان پلی اتیلن واکس ترکیه در بازار محلی میزان عرضه و تقاضا را تحت تاثیر قرار می دهد. با این وجود به دلیل فراوانی صنایع مصرف کننده و نیز سطح بالای تولید این محصول در کشور ایران، صادرات پلی اتیلن واکس به کشور ترکیه سالانه درصد قابل توجهی از صادرات محصولات پتروشیمی را به خود اختصاص می دهد.
با این وجود کشور ترکیه با توجه به تفاوت صادرات واقعی از ایران و پتانسیل صادرات، ظرفیت پذیرش میزان بیشتری از صادرات پلی اتیلن واکس را داراست و می توان با اتخاذ تدابیری فروشندگان خرد را تشویق به صادرات این کالا نمود. اقداماتی مانند خارج کردن بازار صادرات از انحصار افرادی خاص، سهولت معامله و نقل و انتقال کالا و کاهش عوارض و مالیاتها. از جمله دیگر اقدامات جهت افزایش صادرات توسط شرکتهای بازرگانی داخل کشور افزایش آگاهی و سواد بازرگانی این شرکتها، شناخت بازارهای خارجی و ارتباط موثر با خریداران عمده در کشور مقصد می باشد. به طور خلاصه کنترل و غیر انحصاری کردن صادرات توسط دولت و حمایت از صادر کننده و تولید با کیفیت و صادرات مطابق استانداردهای بین المللی در افزایش صادرات و پایداری آن تعیین کننده است.